José vertelt: Schildersgeluk op Cortils

Schildersgeluk heb je als je een plekje vindt waar je de schildersezel op kunt zetten en compleet overgeleverd aan het moment de natuur kan gaan schilderen

Eenmaal per jaar verruil ik mijn atelier in het Groene Hart (Zuid-Holland) voor het landgoed Cortils. Dit jaar heb ik een groep enthousiaste cursisten meegenomen. Deze plek moet gezien, gedeeld en geschilderd worden. Geweldig om mijn cursisten te laten proeven en te laten ervaren hoe het is om hier te zijn en om buiten te schilderen.

We zijn niet weg te slaan uit de kasteeltuin en rondom de natuurvijver met de prachtige spiegelingen van licht op het water. De zon schijnt en nodigt ons elke dag weer uit om de schildersezels buiten op te zetten. Dit wordt een heerlijke schildervakantie!

Ons schildersthema dit jaar: Wat is het geheim?
Als tijdens de theorieles de eerste schildersgeheimen onthuld zijn, staan de cursisten te popelen om zelf aan de slag te gaan. Van ‘s morgens tot het einde van de middag wordt er getekend, geschilderd en genoten.

Het maakt niet uit of je op schildersgebied nog van alles moet ontdekken of dat je al wat vlieguren hebt gemaakt; Cortils verleidt iedereen ... Oude kasteelmuren, doorkijkjes naar het heuvellandschap, de natuurvijver, het kasteel, het verschijnt op het doek of er nooit anders gedaan is.

Mijn cursisten zijn enthousiast: ''deze sfeer nodigt je uit om weer geheel anders te schilderen dan we gewend zijn. Als je je te midden van deze schitterende natuur bevindt, lijkt het makkelijker om de juiste kleuren te vinden en ze op het doek te zetten.'' En dat klopt, tijdens het 'en plein air' schilderen, absorbeer je sfeer en kleur en dat zie je terug in je werk.

Atie schildert bij de vijver ... Het door de bomen gefilterde licht geeft een mystieke weerspiegeling op het water. Ontroering, beroering, Atie kijkt en schildert, schildert en kijkt. Ze schildert voor het eerst 'en plein air' en vindt het een openbaring. Volgend jaar bloeien hier de waterlelies van Herman de Beer uit Nieuwkoop, want die hebben we als cadeautje meegenomen. ''Ik kan niet wachten tot het zover is.''

Ellie is te vinden op de binnenplaats, ze heeft een heerlijk plekje in de zon en schildert met gevoel voor kleur en sfeer de oude gevel met haar monumentale deur. Sonja en Caroline brengen het kasteel ieder op hun eigen wijze prachtig in beeld. Bijzonder om te zien dat het kasteel op zoveel manieren kan worden uitgebeeld.

Ik zie Ros achter haar ezel op het bordes, volledig in de ban van de cherubijnen. Zij geeft in zachte tinten de overgangen van de cherubijn met de achtergrond weer. Een schitterend tafereeltje.

 Bep, Jorijn en Petra zijn gecharmeerd van het landschap. In de weide naast het paviljoen maken ze hun eerste schetsen met potlood en in aquarel. Als we later de uitgewerkte schilderijen zien, worden we er allemaal blij van. Dat de schaapjes de schilders diverse keren nieuwsgierig komen begroeten, werkt sfeerverhogend. Ze verleiden ons tot maken van een groot aantal foto’s.

Na weer een heerlijke gezamenlijke maaltijd op het bordes - onze keukenbrigade Joke, Willeke en Wilco verrassen ons telkens weer - trekken we ons na een warme dag terug in de koele kamers van het kasteel. Petra vertrouwt mij toe: "ik ga al jaren op schildersvakantie naar Frankrijk, maar de uitstraling van dit kasteel en deze omgeving heeft mij bijzonder verrast."
’s Avond rond het kampvuur worden al voorzichtig de eerste plannen voor de schildersvakantie voor het komende jaar besproken.

Gelukkig, de laatste dag van onze schildervakantie regent het, zodat we één dag in het sfeervolle paviljoen naar elkaars schildersstreken kunnen kijken. Ook deze dag is weer veel te kort. We richten de eindexpositie in en zien een overzicht van schilderijen die met veel gevoel en passie zijn gemaakt. Het straalt van de doeken.

De bewoners en de tijdelijke gasten van Cortils komen genieten van de kunst. Caroline Perneder, één van de permanente bewoners tovert wonderlijk, verleidelijke muziek uit haar 'hand pan drum' en dit alles met een hapje en een drankje zorgen voor een complete vernissage.

Als ik later op de avond aan Atie vertel dat Boudewijn op de expositie door haar eerste en plein air schilderijtje zo werd geraakt, besluit ze spontaan dit schilderij de volgende dag aan hem te gaan geven. Boudewijn is verrast en blij.

Zoals hij zelf zo mooi verwoordde in ons gastenboek: "Alle facetten van Cortils worden zichtbaar op doek en papier. Het mystieke, het grootse, het ingetogene, de schoonheid in het kleine en in het grootse van de natuur."

Boudewijn, Constance, Vera, alle andere bewoners ...
Dank voor dit schildersgeluk en de gastvrijheid
Tot volgend jaar!

José van den Helder en cursisten
Atelier Helderkunst

Posted in Uncategorized.