Voor u als gasten van Château Cortils handig om te weten

VerblijfActiviteitenFaciliteitenDierenBezienswaardighedenWandelenBoodschappenOnze favorietenAfval

Wij verwachten uw aankomst vanaf 15.00 uur tenzij anders afgesproken.

Vindt u bij aankomst niemand in de buurt van de accommodaties, bel dan naar +32 4 68 38 91 05 dan komen wij u persoonlijk ontvangen.

U kunt voor het uit- en inladen de auto tot aan het kasteel rijden (niet op het gras s.v.p.).

De vertrektijd is afhankelijk van uw boeking, op maandag- of vrijdagmorgen vóór 10.00 uur. Veel weekendgasten vertrekken al op zondag, dan geldt er geen uiterlijke vertrektijd.

  • Tennisbaan en tennisrackets (bij ontvangst te leen)
  • Natuurvijver
  • Jeu-de-boules ( ballen bij de ontvangst te leen)
  • Wifi
  • 14 ha bos op het landgoed

Er leven veel dieren op Cortils.

De huisdieren heten Gaya (kooikerhondje), Bøkko (Friese stabij), Lommeltje (Siamese poes) en Abeltje (Blauwe Rus kater)

Op het landgoed leven ongeveer 40 loopeenden (Indische Fleseend). Overdag scharrelen ze in de weides of rond de vijver hun kostje bij elkaar. ‘s Avonds gaan ze zelf naar de boer- derij om veilig in de stal te kunnen slapen. Wilt u ‘s morgens meemaken hoe ze de stal uit stormen en op het voer aanvallen en lijkt het u leuk om de eieren te zoeken? Informeer dan bij Vera voor het exacte tijdstip. ‘s Morgens tussen 8 en 9 uur (variatie door zomer- en wintertijd) gaan ze naar buiten. Meestal hebben ze dan eieren gelegd, deze zijn te koop in ‘de ontvangst’. Als u contact wilt maken en de eenden wil voeren, versnipper dan een paar blaadjes witlof.

NB: Voer de eenden geen brood, het vet en de olie is slecht voor hen!

In de weilanden lopen 6 paarden (2 haflingers, 1 Zweedse draver, 1 fjord, 1 tinker kruising, 1 haflinger/fries kruising)  en een 7-tal schapenrassen waaronder de Ouessant, de Ardense Voskop, het Drents Heideschaap, het Gotland Pelsschaap, de Wensleydale, de Soay en de Kameroen. De schapen worden gehouden voor de wol en natuurlijk voor het plezier. In mei en juni worden alle schapen uit hun woljas geknipt. De vachten worden ge- vilt en in ‘de ontvangst’ verkocht. Lijkt het u leuk om de schapen van dichtbij te bekijken, maak dan een afspraak met Vera (vera@chateaucortils.com) voor een rondwandeling door de natuurweides. Er kunnen 4 groepen worden bezocht.

NB: Het is niet toegestaan om op eigen houtje de weilanden in te gaan! Ook voor de paarden en de schapen geldt niet voeren.

Musee de la Fourche, een bijzonder oudheidsmuseumpje in Mortier. De conservateur heet Joseph Andrien. Adres: Rue de Village 23, 4670 Mortier. De entree is gratis en de rondleidingen zijn alleen in het Frans en op afspraak: +32 4 387 42 29. Mailadres; josep- handrien@skynet.be

Behalve een sfeervol dorpscafé is er in Mortier nog een bijzonder adresje, namelijk het winkeltje van Jeanine. U kunt er terecht voor eigenlijk alle levensmiddelen. Jeanine drijft deze winkel al meer dan 50 jaar en hanteert variabele openingstijden. Zo gaat zij zondags een paar keer naar de mis, maar de kans is groot dat tussen de missen door, de winkel open is. Een aanrader! In de winkel ligt een uitgezette wandeling naar Mortier die onder andere door een stuk bos van het landgoed voert. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten

*Het zwembad in Visé
*Het zwembad de Treffer in Eijsden. Buitenbad aanwezig
*Plopsa Coo en de watervallen in Coo
*Het ezelopvangcentrum in Bombaye, dichtbij Dalhem
*Fietsen kunt u huren bij Freddie Pinckers in Voeren. Tegen een kleine vergoeding wor- den fietsen ook bezorgd.
*De Abdij Val Dieu in Aubel: basiliek, cisterciënzer gemeenschap, restaurant, brouwerij (rondleiding mogelijk), park met bijzondere bomen. Vanaf Cortils ongeveer 2 uur lopen (wandelroute / fotospeurtocht verkrijgbaar in de winkel a €3,-)

*De mijn in Blegny staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. U gaat met een echte mijnwerkerslift de mijn in. Vanaf Cortils een half uurtje lopen (wandelroute verkrijg- baar in de winkel)

*Rommelmarkten in en rondom Luik

*Aanrader is de brocante in Battice, iedere zondag van 7.00 – 13.00
Adres: Rue Forges-les-Eaux 12, 4651 Battice

*Het pontje Cramignon: voet- en fiets-veer van Eijsden naar Lanaye brengt je de Maas over voor 1 euro pp (kinderen tot 6 jaar gratis)

*Het toeristisch centrum voor wol en mode in Verviers

Het land van Herve, waar Chateau Cortils deel van uitmaakt met aangrenzend de Voerstreek en de Ardennen, zijn bij uitstek wandelgebieden met een zeer gevarieerd aanbod aan mogelijkheden. Om er eentje te noemen, de wandeling langs de Ninglinspo (Aywaille) is een echte aanrader!
In de ontvangst zijn voor een gering bedrag wandelroutes te koop die door enkele bewo- ners van het landgoed zijn uitgezet (de mijn van Blegny, het winkeltje van Janine en de abdij in Val Dieu). Als u op internet gaat zoeken, vindt u bijv. deze site. Verder ligt er in de ontvangst een grote stapel uitgeprinte wandelingen die de gasten hebben achter gelaten.

Biologische winkels

Aanrader is De la Fleur Au Fruit, biologische winkel aan de Rue Albert Dekkers 65, 4608 Warsage. Maandag, donderdag en zondag gesloten, overige dagen geopend van 10.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 18.00.

Voor biologisch (barbecue)vlees kunt u terecht bij: La Boucherie du Gué de la Bevronne, Voerenstraat 15 in Moelingen. Tel. +32 4 381 07 82. Geopend op vrijdag en zaterdag.

Wekelijkse markten

Bakkers

Boulangerie / patisserie Du Pain et des Idées. Adres; Rue Gervais Soldat Toussaint 26, 4607 Dalhem. Tel. +32 4 379 89 79 Alle dagen geopend behalve op woensdag

Boulangerie La Boîte à Pain. Adres: Rue du Bourgmestre Henri Francotte 27, 4607 Dal- hem. Tel. +32 87 70 10 85.

Boulangerie Herman. Adres: Place Sainte-Gertrude 30, 4670 Blegny. Tel. +32 4 387 40 41 

De Commanderie, brasserie gelegen aan de visvijvers in de tuinen rondom het gelijkna- mige kasteel, Sint-Pieters-Voeren.

Eetcafé Aon’t Bat, met geweldig terras aan de Maas, Eijsden

Ijssalon Hugo in Richelle, dichtbij Visé

Ijssalon Angelati in Eijsden

Portofino, jachthaven van Eijsden met groot buitenterras

De Swaen, sfeervolle afspanning in ‘s Gravenvoeren

Café De Wandelaar, te s’Gravenvoeren. een lokaal bruin cafe met terrassen.

Moeder de Gans, zowel binnen als buiten heel sfeervol, Teuven

Santa Rosa, Een goede en gezellige Italiaan (pizzeria) met Franse kaart in Visé

Café Modern, een stadscafé op het platteland, Teuven

Bie de Buure, gezellig terras en sfeervol restaurant in hotel The Kings Head Inn, Teuven

Ada, voor goeie friet met saté en heel veel meer zoals pizza’s is dit een aanrader
(met zitgelegenheid), Eijsden

Pam-Pam 2, Ijs en pannenkoeken aan de Maas, tegenover het treinstation in Visé

Samëlla, Spaans restaurant in Visé . Voor Paëlla wel een dag van te voren reserveren

Voor groepen die niet de deur uit willen, ‘La Frite’ komt naar u toe!

VUILNIS

We stellen het op prijs als u het afval wilt scheiden.
In de accommodaties staan diverse kratjes / bakken om dit mogelijk te maken.
De uitleg vindt plaats bij aankomst.